Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΑΛΒΑΝΙΑ: Για Χαρούμενες Βραδιές



Αποτελεί παράδοση για την γείτονα χώρα, από την πρώτη της κιόλας συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό το 2004, η επιλογή του τραγουδιού της να γίνεται στο πλαίσιο του Εθνικού της Φεστιβάλ Τραγουδιού  Festivali i Këngës.

Έτσι και φέτος, η 11η αλβανική συμμετοχή δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Αρχικά, οι 16 υποψήφιες για το «εισιτήριο» συνθέσεις παρουσιάστηκαν σε δύο ημιτελικές βραδιές χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα στις 26 και 27 Δεκεμβρίου στο “Συνεδριακό Παλάτι” των Τιράνων. Στο ίδιο χώρο, στις 28 Δεκεμβρίου και τα 16 τραγούδια διαγωνίστηκαν στην τελική βραδιά. Αξίζει να αναφερθεί, ότι ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους ήταν και οι εκπρόσωποι της Αλβανίας το 2006 στην Αθήνα Luiz Ejlli και το 2007 στο Ελσίνκι Frederik Ndoci.




Για ακόμα μια χρονιά η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTSHI παρέμεινε πιστή  στην παράδοση του εν λόγω Φεστιβάλ να εμπιστεύεται μόνο στην κριτική επιτροπή την ανάδειξη του νικητή, παρόλες τις φωνές διαμαρτυρίας που κατά καιρούς ακούγονται.

Έτσι, τα επτά μέλη της φετινής Επιτροπής ψήφισαν το μελωδικό Zemërimi i një Nate (μιας νύχτας θυμός) με την 24χρονη Herciana Matmuja με την αγγελική φωνή, που μετρά έξι συμμετοχές στο εν λόγω Φεστιβάλ με μία πρωτιά στην κατηγορία των νέων στην πρώτη της συμμετοχή το 2006.


Βετεράνος στην αλβανική φεστιβαλική σκηνή, πρωτάρα στην ευρωπαϊκή. Είτε στα αγγλικά, είτε στα αλβανικά, ο στόχος τον προσεχή Μάιο είναι ένας: κανένας θυμός στο τέλος του 1ου Ημιτελικού και, γιατί όχι, του Μεγάλου Τελικού.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου